Vader kan elk moment op de deur kloppen

Ik kocht deze foto van een handelaar in Duitsland, maar heb nog een andere reden om aan te nemen dat deze pin-up ooit daar werd geportretteerd. Er is wat mij betreft namelijk altijd wel iets vreemds aan de vintage erotische fotografie die er vandaan komt.

Dat de Oost-Duitsers er in de jaren dat ze tot het Warschaupact behoorden een volstrekt eigen stijl op nahielden, is op deze site al meermalen onder woorden gebracht. Maar over het grote geheel genomen onderscheiden álle opnamen van Duitse amateurs en beroepsfotografen zich wel op de een of andere manier van wat er in andere Europese landen en de VS zoal in dit genre werd gemaakt.

Wat de intentie van een Duitse fotograaf bij het verbeelden van lust ook mocht zijn – frivool, streng, geil, grappig, ‘frei’ in de natuur, ongenaakbaar of juist heel benaderbaar – die aanpak lijkt negen van de tien keer in niets op wat je in een Britse, Franse of Amerikaanse foto in één oogopslag wél kunt herkennen.

Frivoliteit is bij Duitsers aanmerkelijk veel ondubbelzinniger dan het geval is bij de subtielere én humoristische Fransen – denk aan de Tiroler seksfilms van de jaren zeventig. Prikkelend bedoelde snapshots van geliefden en girls next door werden in de BRD/DDR veelal in grauw zwart-wit geschoten, zoals ze ook anderszins weinig van de vrolijkheid en de nonchalanche hebben die de blootfotografie in huis, tuin & keuken van de Amerikanen typeert.

Ook in de commerciële en kunstzinnige Duitse naaktfotografie uit de vorige eeuw is de afstand die de afgebeelde vrouwen tot hun bewonderaars bewaren doorgaans onoverbrugbaar. Deze foto is er in meerdere opzichten een mooi voorbeeld van. Een liefhebber van SM móet wel worden afgeschrikt door de veronderstelde jonge leeftijd van het model, het meisjeskapsel en dat lieflijke blousje die mede daarom de nodige verwarring oproepen, en haar eenpersoonsbedje. Alleen de poppen erop ontbreken nog.

Dat ze bovendien loenst maakt deze erotische foto er ook al niet eenduidiger op. Eerder dan dat je er opgewonden door raakt, zul je die onschuldige, schrikachtige blik van ‘r proberen te ontwijken, of sterker: zou je in je verbeelding helemaal niet in dat kamertje van ‘r willen zijn. Haar vader kan per slot van rekening elk moment woest op de deur kloppen.