#notme #notnow

Soms zit het mee. Kan ze hem er non-verbaal op attent maken met een twinkeling in haar ogen. Met een al even betekenisvol glimlachje. Door een ondeugende blik of met een spontaan dansje in de kamer. Vooruit, zijn camera en hij kunnen – voorzichtig! – stapjes richting haar comfortzone maken.

Wie weet zal ze het dan dadelijk spontaan leuk vinden dat ze sexy op een foto gaat, en wie weet wil ze erna zelfs nog wat meer. Ze lijkt open to suggestions, zoals dat zo mooi in het Engels heet. Op veel oude foto’s die zo’n belofte in zich dragen, zie je bijkomende gunstige signalen. Ze heeft zich wat te drinken ingeschonken. Een sigaretje opgestoken. En ze zit, staat of ligt er niet zelden al zó verleidelijk bij dat er van zijn kant  geen misverstand meer over kan bestaan: Let’s play!

Foto’s waaruit zijn verwachtingsvolheid en haar toegeeflijkheid terzake spreken, zijn het allermooist. Meestal is het blootfotografie waarop zij nog geheel of ten minste gedeeltelijk is aangekleed – het een is niet met het ander in tegenspraak.

Soms ook zit het flink tegen. Wees alles er zojuist nog op dat dit hét moment was om zijn fototoestel te pakken, houdt zij ineens toch weer de boot af. Is daar opnieuw die niet-begrijpende uitdrukking op haar gezicht die élke blootfotograaf onmiddellijk de moed in de schoenen zou doen zakken. Terugkerende tegenwerpingen als er nogmaals ruzie van komt: of hij de bloemen in de tuin of de kinderen niets eens kan fotograferen in plaats van steeds maar achter haar aan te zitten? Of wat te denken van het lidmaatschap van een fotoclub?

Soms weet je mét de blootfotograaf eenvoudigweg niet hoe de vlag erbij hangt. Kijk je door het oog van de lens samen naar een geliefde bij wie het muntje nog zo maar twee kanten op kan vallen. Betekenen zo’n veelzeggend wiebelend slippertje en die naar boven geschoven stippenjurk als op bovenstaande foto dus eigenlijk helemaal níets.

Robert Crumb heeft van zo’n uiterst verwarrende situatie ooit deze treffende cartoon gemaakt. Een beetje blootfotograaf snapt de meneer die erop is afgebeeld wel.