Leuk voor erbij: de kat, de hond en de kippen

Het lijkt me geen huisdier dat je er gemakkelijk even bij pakt voor een grappig kiekje, maar vrouwen die over een heel gewillig poesje beschikten zijn er desondanks in geslaagd de soort een eigen plek te geven in het genre van de blootfotografie in huis, tuin & keuken.

Het zal aan hun poezelige harigheid en hun tamelijk laconieke uitstraling te danken zijn dat ze nét wat vaker op een erotisch portret figureren dan bijvoorbeeld honden. Die kom je op oude blootfoto’s af en toe ook wel tegen, maar zeker de grotere exemplaren wekken daarop – waarschijnlijk onbedoeld – de indruk dat ze er niet voor spek en bonen bij willen zitten. Concurrentie die je als blootfotograaf van een kat natuurlijk niet hebt. Een poes erbij is gewoon leuk.

Als een huishouden helegaar niet over een huisdier beschikte, werden ook regelmatig pluchen knuffels en poppen ingezet. Ze liggen er vaak een beetje als wisselgeld bij: hoeft zij zich niet al te iebelig te voelen nu ze in d’r niksie op de foto gaat.

Een enkele blootfotograaf besliste zo’n truttig compromis dan nota bene ook nog in zijn voordeel. Stemde zij toe om voor die ene geslaagde opname een robbertje te gaan stoeien met haar nep-beer of -luipaard. Ik heb ook een foto waarin een geliefde zo’n speelgoedbeest moet berijden. Maar dichter bij een amazonefoto ben ik dus tot dusver niet gekomen.

Indirecte verwijzingen naar dieren zie je op blootfoto’s eveneens. Zoals onderstaand portret waarvoor zij een van de muur gehaald hertengewei heeft gehaald om het voor de camera op haar eigen hoofd te zetten. De masculiene symboliek zal niemand ontgaan: twee jachttrofeeën inéén.