VoetenbadWanneer je er vroeger een hele dag op had zitten, wou je ’s avonds nog wel eens met je pijnlijke voeten in een teiltje. Behalve erg heet water ging daar volgens mij ook soda in. Ik zie op mijn tijdlijn op Facebook sinds een poosje talloze persoonlijke herinneringen aan ‘vroeger’ voorbijkomen van heren op leeftijd, dus mogelijk dat die me kunnen vertellen of dit in hun ouderlijk huis, of in dat van henzelf, verder nou ook een heel vertrouwd beeld was. 

Voor de mevrouw op de foto was het in elk geval niet héél raar om zo’n badje in de woonkamer te nemen, en dan ook gewoon topless. Dat het ook anderszins geen verrassende onderbreking van het huiselijke leven was, zou mogen blijken uit het bier dat erbij is ingeschonken. Er lijkt een halve liter te worden gedeeld tussen de maker van de foto en haar.

Het schaaltje dat voor haar glas op het plastic tafelkleed staat, zou er op kunnen wijzen dat er tevens een hapje bij de borrel is geserveerd.  Ik denk dan: deze foto moet op een zaterdagmiddag of -avond zijn gemaakt. Bij ons thuis kwamen de pils, kaas, worst en het teiltje tenminste alleen op die dag tevoorschijn. Alleen kwam mijn eigen moeder daar nooit ongekleed mee binnenzetten en ook niet in deze wasteil/fingerfood-combinatie.

Ik geloof niet dat er sprake van seks is geweest voordat deze foto werd gemaakt. Vrouwen gingen in the good old days dan misschien nog wel eens met hun man naar bed ondanks dat ze hoofdpijn hadden, maar je eindigt een uitputtende dag in het huishouden toch niet om dan maar meteen met je moeilijke voeten voor een vrijpartij tussen de lakens te kruipen?

En het wás een heel zware werkdag voor de vrouw op de foto, want anders zou ze er niet zo vermoeid bij zitten. Mijn idee is dat ze die rechterhand niet voor niets tegen haar hoofd houdt: zo voorkomt ze dat ze dadelijk weer gaat zitten knikkebollen. Komt door dat bier natuurlijk. Of, nou ja, ze kan ook even helemaal schijtziek van haar vent en zijn camera zijn. Je kijkt naar haar, maar je wéét het niet.