Ingrid bij de openhaard met poedel

Voor de verleiding bezweken en ook deze dure foto uit een op de veiling aangeboden serietje aangekocht. De (Amerikaanse) verkoper weet erover te melden dat we hier ene Ingrid Carruth afgebeeld zien met een poedel en tattoeages van een kerstster en vallende sterren.

Ik zou denken dat ze voor de gelegenheid eerder is beschilderd dan dat er sprake is van een permanente lichaamsversiering, maar dezelfde verkoper gebruikt de term tattoos ook in zijn beschrijving van het portret van ‘Helen’ dat ik eerder van hem aanschafte en dat je in de kleine fotogalerij op deze site ziet.

Waren Ingrid en Helen pin-up’s, working girls of danseressen in een nachtclub? Je zou het in eerste instantie denken. Eerstgenoemde draagt piercings in haar tepels, wat je als een aanwijzing voor een professionele achtergrond zou kunnen beschouwen. In het amateurgenre van de blootfotografie ben ik piercings in elk geval nog niet eerder tegengekomen, terwijl ook tattoos op vrouwenlijven er tot in de jaren negentig geen rol van betekenis in spelen. In de subcategorie blootfoto’s met body art als secundaire eyecatcher ben ik tot dusver alleen nog maar op een enkel exemplaar gestuit. Al die decennia daarvoor waren dit in gewone milieus schijnbaar geen voor de hand liggende extraatjes als een blootfoto wat moest worden gepimpt.

Google kent geen andere Ingrid Carruth dan een 55-jarige vrouw van die naam die vandaag de dag in La Verne, Californië woont. Ze is te jong om dezelfde Ingrid te kunnen zijn van deze foto, die ergens in de jaren vijftig of vroeg in de jaren zestig zal zijn gemaakt. Een meer of minder bekend kinky blootmodel was mevrouw Carruth zodoende waarschijnlijk niet.

Het sterkt me in de overtuiging dat zowel Ingrid als Helen als hun bodypainter/tattoeëerder/fotograaf vermoedelijk  geen beroeps waren. Los van de kwaliteit van de opname en het schilderwerk kan ook de huiskamersetting – Ingrid ging op de foto naast de openhaard en voor de boekenkast; het hondje mocht erbij –  dat onderstrepen. Reden dus om ook deze twee foto’s op te nemen in de Kleine geschiedenis van de blootfotografie in huis, tuin, strand, bed, bad & keuken.