Ananas op je hoofd

Er zijn een paar goede redenen te bedenken waarom de amateurfotograaf een blootportret van zijn vrouw opleukt met iets extra’s.

1) Hij doet het om er zijn eigen vindingrijkheid mee te onderstrepen. 2) Hij doet het omdat er van een autonome ‘visie op naakt’ bij hem juist géén sprake is. 3)  Hij doet het om een voorwerp in beeld te brengen dat hem zeker zo lief is als die blote vrouw. 4) Hij doet het om er een erotische fantasie of machtsverhouding mee te verbeelden. Of 5) Hij doet het omdat zijn blootmodel zich nou eenmaal meer op haar gemak voelt met de poes ingeklemd tussen haar borsten, dan wel met een ananas op haar hoofd.

Al die uiteenlopende drijfveren hebben met elkaar gemeenschappelijk dat ze bijzondere foto’s opleveren. Misschien niet per se voor die echtgenote met die ananas op haar hoofd, of voor de vrouw die zich zonder hoofd op zíjn stoere motor zag vereeuwigd, maar wel dus voor de verzamelaar van opvallende hoogte- en dieptepunten in deze subcategorie.

Ja, dieptepunten in seksistische zin horen daar ook bij. In minder vrouwvriendelijke tijden en huishoudens werd per slot van rekening ook volop geblootfotografeerd. En ik was amper begonnen met het verzamelen of ik had al last van een hang naar volledigheid en context. Ik wilde het niet bij de spreekwoordelijke omgekeerde schoenendoos met hilarische kiekjes laten.

Een en ander neemt niet weg dat ik sommige foto’s er liever niet bij zou hebben. Kijk naar die ene foto van dat meisje op dat doodgeschoten hert. Samen met die van een vrouw die – in ondergoed – poseert met een over haar hoofd getrokken plastic zak is het de meest scabreuze afbeelding die ik tot dusver heb aangekocht. Laat die twee zien aan je eigen echtgenote en terecht dat je dan wat opmerkingen over de aard van je project kunt verwachten.

Voor de goede orde vermeld ik er maar meteen bij dat ik foto’s als deze niet of nauwelijks op zoektochten tegenkom, net zo min eigenlijk als andere perversiteiten. Wat mensen in de negentiende en twintigste eeuw in de privésfeer ook allemaal uitspookten, wanneer er een camera bij te pas kwam dan was het voorspelbare mainstream-porno op z’n heftigst, of anders de tamelijk pretentieloze blootfotografie in huis, tuin, bed, bad, strand & keuken van ‘alleen maar nette mensen’ waarover het hier gaat.

Op een aparte manier kinky zijn blootfoto’s-met-extraatjes hoe dan ook toch wel. Ik ben Dr. Phil niet, dus geen idee of een fotograaf diepere lagen in zichzelf aanboort wanneer hij scherpstelt op de ananas op het hoofd van zijn model. Zou er zoiets als een Wilhelm Tell-complex bestaan? En bedoelt de foto van een blote vrouw die zich met een hertengewei heeft getooid dan duidelijk te maken dat ze als jachttrofee is geportretteerd? Dokter…?

Net zo ingewikkeld vind ik het om me in te leven in de gedachten van de man die zijn vrouw vraagt schrijlings op een grote knuffel plaats te nemen. Is het denkbaar dat ze zoiets eventueel zelf heeft verzonnnen? Goed mogelijk dat ze zich in een blootsessie net wat minder opgelaten voelt met een pluchen lievelingsbeest in de nabijheid. Maar om er dan ook op te gaan zitten?

Tot de foto’s waarin de blootfotograaf wat minder onvoorspelbaar uitpakt met zijn fantasieën behoren natuurlijk die waarop de wat bekendere fascinaties van mannen hun partijtje meeblazen.

Zij op zijn motorfiets, of bij gebrek daaraan: in lingerie op zijn fiets. Zij staand op bed met het scheepsroer van het bootje waaraan hij zulke fijne herinneringen bewaart. Zij met zijn eigen pistool op hem gericht. Zij met een dure dolk uit zijn eigen collectie. Zij in een voorhistorische proeve van Photoshop als woeste inboorlinge. Zij als gedienstig kamermeisje of als altijd beschikbare, sexy huisvrouw. Of zij als huisraad, want hoog boven hem in haar blootje opgevouwen op de linnenkast.

Grappig zijn de foto’s die ook iets duidelijk maken over de tijd waarin ze zijn gemaakt. De aanschaf van de eerste telefoon en later het eerste eigen tv-toestel – het betekende ook in de blootfotografie nogal wat. Heel veel vrouwen hebben in hun nakie met de hoorn aan hun oor voor de lens gestaan, en ook de combinatie van een blote vrouw met de nieuwe beeldbuis als tweede pronkstuk gold als een dubbele triomf.

Gek in dit verband dat een van de allergrootste clichés uit de wereld van de professionele pin-upfotografie – die van blote vrouwen op de motorkap of in de portieropening van een sportwagen – van amateurs zo weinig navolging heeft gekregen. Ik ben er tenminste nog nooit een tegengekomen.