Het is niet wat je ziet

Misschien. Waarschijnlijk. Mogelijk. Allicht. Wellicht. Het zijn woorden die op deze website veelvuldig in de zinnetjes moeten worden geschroefd. Wat ik op een foto kan zien, is nou eenmaal niet per se hetzelfde als wat ik denk eruit te kunnen aflezen. En soms kíjk ik dan ook niet nog eens goed genoeg alvorens ik wat over een nieuwe aanwinst in de verzameling meen te kunnen beweren.

Dit snapshot van een Portugese handelaar had ik al een tijdje. Terwijl zij zich bij het aankleden onbespied waant, verschijnen meneer en zijn kiekeboe ineens vanuit het niets en hebben ze de poppen aan het dansen. De geërgerde blik van de vrouw laat wat dat betreft niets te raden over. Ik rubriceerde de foto zodoende in de categorie ‘Stiekeme fotografie’. Het subgenre waarin blootfotografen zich òf op het heimelijk schieten van plaatjes òf op een overrompelingstactiek moeten verlaten.

Nou, met deze foto zit het toch net iets anders. In het aanbod van dezelfde Portugese verkoper vond ik recent nog een paar foto’s van dezelfde vrouw. Snapshots die zeer waarschijnlijk (ja, gaan we weer) ook op hetzelfde moment en in dezelfde woonkamer zijn gemaakt als de ‘stiekeme’ hierboven. Kijk ook maar naar de gordijnen.

Wat blijkt uit deze onverwachte bijvangst? Kwaad dat ze op de foto ging, was dit amateurmodel niet. Afgaand op haar gezichtsuitdrukking onderging ze de gehele sessie op zijn minst ‘neutraal’. Er is hooguit gedoe ontstaan toen ze zich daarvoor uitkleedde en hij meteen al gretig begon te knippen. Of nadien, dus toen zij vond dat het wel weer mooi was geweest en hij desondanks maar door bleef gaan met loeren.

In het eerste geval neem ik het op voor deze blootfotograaf. Ik snap zijn intentie, want een uitkleedritueel is net zo intiem en spannend om vast te leggen als de uitkomst daarvan. Niets willen missen is een bijkomende factor. Je weet immers bij god niet hoeveel tijd je voor een meer of minder moeizaam bedongen blootsessie wordt vergund.

In het tweede geval ben ik op de hand van mevrouw.  Zonnebril op, zonnebril af. Op de bank, naast de bank. Minutenlang vergeefs wachten tot de strepen van haar ondergoed niet meer zichtbaar zijn. Je kunt ook overvragen. En zo gemakkelijk staat ze niet op die veel te hoge, open schoenen.