‘Hendrickje’

Schilders grepen naar de eerste fotocamera’s die op de markt kwamen om de lichaamslijnen en houdingen van naakte vrouwen natuurgetrouw op het linnen te kunnen overbrengen.

In hun kielzog ontdekten startende professionele fotografen halverwege de negentiende eeuw dat dergelijke ‘academische studies’ van eigen hand ook heel goed kunst mochten heten. Spraakmakende doeken uit de klassieke oudheid maar ook van schilderende tijdgenoten dienden daarbij tot voorbeeld.

Op hun beurt imiteerden amateurfotografen vanaf 1860 die schilders en studiofotografen weer door hun eigen vrouw of vriendin binnen of buitenshuis  op een overeenkomstige artistiek verantwoorde manier te laten poseren.

Heel wat verloofdes en jonge moeders hebben zo, al dan niet gedrapeerd in doeken of halfbedekt door voiles,  hun steentje aan de verheffing van de blootfotografie in huis-, tuin-, bed-, bad-, strand- & keuken  bijgedragen. Languit liggend op de huiskamersofa of het echtelijk bed als Manets Olympia, of als waternimf aan de rand van een vijver.

De bovenste foto (uit de jaren tien of twintig?) lijkt geïnspireerd op het schilderij daaronder: Rembrandts portret van een badende Hendrickje Stoffels uit 1654.