En erna dan een sigaretje

Foto’s van pin-ups in studio’s of van quasi-onschuldige cheesecakes in een al dan niet geënsceneerde huiselijke omgeving vind je op veilingen in duizendvoud, maar de klassieke vamp die er nooit op uit is om mannen te pleasen, vormt in hun aanbod een categorie apart. Ik zoek online met enige regelmaat naar portretten in dit genre en vaker niet dan wel blijkt het vergeefse moeite.

De femme fatale was allicht een construct uit het Franse en Duitse interbellum en later van Hollywood, want zeker in de privésfeer poseerden vrouwen voor de camera eerder schutterig, gewillig of op ronduit pornografische wijze dan, zeg, volstrekt soeverein en hard to get. Deze in Belgrado gekochte foto heeft die intrinsieke kwaliteit wel degelijk, en het lijkt bovendien een snapshot van een amateur dat onbedoeld uitpakte als een still uit een film noir.

De interpretatie dat zij hier op bed haar eerste sigaretje na een uurtje bandeloze seks opsteekt, is uiteraard geheel voor mijn rekening, al kan ik me voorstellen dat meer liefhebbers van vintage fotografie, van vamps, van roken en van erotiek op dezelfde gedachte komen.