Een raadselachtig compromis

Een bescheiden fenomeen maar opmerkelijk genoeg om het niet te veronachtzamen. In een volgelopen bad poseren met je kleren aan. Ik  had nooit gedacht dat foto’s daarvan nog eens een mini-reeksje in mijn verzameling zouden kunnen gaan vormen. Intussen ken ik evengoed toch al drie snapshots die ooit van zo’n halfslachtige blootsessie werden gemaakt.

Deze hieronder bezit ik al een poosje en blijft wat mij betreft de wonderlijkste, omdat het model speciaal sexy kousen had aangetrokken alvorens daarmee in de kuip te stappen. Die hierboven is ontegenzeggelijk ook een vondst, om de eenvoudige reden dat de blootfotograaf juist helemaal niets aan verdere medewerking van zijn vrouw hoefde te verwachten, behalve dat ze in haar badpak te water ging.

Een derde proeve van zo’n vreemd compromis was het kiekje van een vrouw die eveneens in zwemkleding in bad zat en daarbij ogenschijnlijk stiekem door haar vent geportretteerd werd. Nóg gekker dus. En tragisch ook, voor mij dan: de dame van wie ik het printje  in de VS kocht, wist de foto uiteindelijk niet meer voor me op te duikelen.

Ik zeur niet. Twee foto’s in de hand en eentje in de blijvende herinnering vormen het eerste houvast voor een verdere verkenning van het aanbod in deze variant van aangekleed-bloot. Het doorgronden van de motieven van echtgenotes om zich speciaal voor zo’n foto in bikini of badpak te hijsen, zal een grotere tour de force blijken. Daar moet van twee zijden toch een flinke dosis wanhoop bij zijn komen kijken. Of zou ik een analyse van het fenomeen andersom moeten beginnen, namelijk met de vooronderstelling dat iedere dame vroeger gekleed in bad ging?

De foto’s van badkamer- en douchescènes die ik op veilingen vind, wettigen die indruk niet. De enige kledingstukken die je op de meeste blootfoto’s in dit deel van het huis ziet, zijn de handdoeken waarmee geschrokken vrouwen op het laatste moment hun lijf bedekken, en de aloude badmuts. Hieronder nog een paar van die stiekeme of toegestane trofeeën die mannen bij die gelegenheid op hun naam brachten.