Een beetje blote, ongewone man

Er zijn meerdere redenen waarom er in deze kleine geschiedenis van de blootfotografie nauwelijks of geen portretten van mannen zijn opgenomen.  Ze zullen hier alle nog wel een keer aan bod komen, maar om kritische opmerkingen hierover alvast voor te zijn: blootfoto’s van het sterke geslacht zijn sáái, en wel omdat ze 9.9 van de 10 keer ook niets anders communiceren dan dat we er een representant van dit sterke geslacht op zien.

Mannen in een atletische pose. Mannen als bodybuilder. Mannen afgebeeld als vrij worstelaar. Op veilingsites word je ook in overdrachtelijke zin doodgeslagen met het type, zelfs al blijft het masculiene bloot in het online-aanbod verhoudingsgewijs vér achter bij dat van het vrouwelijke naakt.

Moeilijk voorstelbaar dat het allen vrouwen zijn geweest die erop hebben aangedrongen dat (hun) kerels zich zo lieten afbeelden. Ik vermoed dat het juist vóór de camera decennialang als een vanzelfsprekendheid werd beschouwd dat je in dit genre – zo een vent er al toe was te verleiden –  als krachtpatser of Griekse god op de foto moest.  Als ze nog in leven zijn, zullen veel van deze Tarzans ongetwijfeld raar opkijken van het feit dat hun portretten nagenoeg altijd vergezeld gaan van de aanbeveling ‘Gay interest’.

O ja, nóg een argument om hier voor de geschiedenis van het het mannelijk amateurbloot maar beleefd naar andere sites te verwijzen: ook de foto’s waarop ze zich in travestie hebben laten vastleggen, zijn sáái. Als je er een gezien hebt, ken je ze meteen allemaal.

De foto bij dit verhaal is wel een bijzondere. Ik durf namelijk de bewering wel aan dat je op internet of bij de ouwefotoboer om de hoek niet snel een soortgelijk kwetsbaar en intiem mannenportret zult vinden. Een androgyne man – zo niet naar de letter bloot dan toch zeker wel naar de geest.

In welk tijdperk zou hij zich in zijn keuken of woonkamer – zijn sokken drogend op de achtergrond – hebben laten vereeuwigen? De jaren twintig, dertig misschien? Dat is ook nog zo’n ding dus bij het verzamelen van historische blootfotografie: echt wel dat je vanzelf op heel andere zaken gaat letten dan op de zaken des vlezes.