Een alledaags drieluik uit Servië

Deze foto’s komen van iemand uit Belgrado en ze zullen ook uit Servië zelf afkomstig zijn, want er is niets in zijn aanbod wat er op wijst dat hij zijn handel ook van over de grenzen betrekt. Het zijn de eerste kiekjes die ik uit het voormalige Joegoslavië aan mijn verzameling kan toevoegen, maar in hun enscenering en grauwheid tonen ze de nodige verwantschap met de manier waarop vroeger in Oost-Duitsland in het blootgenre werd gefotografeerd.

In vergelijking met die van hun evenknieën in het Westen zijn oude erotische foto’s van amateurs uit de DDR doorgaans geschoten in zwartwit en nooit frivool of suggestief. Zeker binnenshuis volstond het dat een echtgenote of vriendin voor de lens even helemaal uit de kleren ging, en zulks dan met een naturel en in een entourage die zich het best als ‘alledaags’ laten omschrijven. Alleszins begrijpelijk voor wie zich wat verder in de Frei Körper Kultur in de DDR verdiept; ik schreef er onder andere hier en hier eerder al over.

Deze Servische blootsessie is over verschillende dagen tot stand gekomen. Ik kan me tenminste moeilijk voorstellen dat er bij een en dezelfde gelegenheid drie keer door haar van kleren werd gewisseld. De foto linksboven kocht ik als eerste, nummer twee en die crazy derde doken pas een tijdje later op in het assortiment van de verkoper.

Maar goed dat ik het setje nu ‘compleet’ heb, want op basis van die ene foto was ik hier zo maar gaan fabuleren over zo’n landerige zondag waarop niets lijkt te gebeuren totdat een huis-tuin-en-keukenfotograaf zijn vrouw ineens zó met een boek op de bank ziet en sluipenderwijs op zoek gaat naar zijn fototoestel. De maker en zijn model wisten wel beter.