De mooiste blootfoto van de wereld

Dit is de 400ste foto in mijn collectie en ik vind hem tot dusver de mooiste waar ik de hand op wist te leggen. Wat zeg ik, het is tot nader order de mooiste blootfoto van de wereld, een altaarstuk, dus zijn dure aanschaf meer dan waard. Knijp je ogen een beetje dicht en je kijkt naar een schilderij van Camille Pissarro, van Pierre Bonnard of naar een vroeg werk van Matisse, ja toch?

De afdruk (‘Kodak Type-R-Print’) is volgens de achterzijde van 1 november 1958. De Amerikaanse verkoper schrijft er dit bij: ‘Cutie Mature Wife Agrees To Pose Nude – Bare Ass Naked.’ Afgezien van het pleonasme en de tamelijk ruwe bewoordingen lijkt het me een adequate toelichting. We hoeven niet bij de gebeurtenis zelf te zijn geweest om hier inderdaad een echtgenote in te kunnen herkennen die bloot voor haar geliefde poseert.

Op het eerste gezicht vond ik haar op haar hoede en een tikje iebelig bovendien; reden waarom ze zich decent van de camera en hem heeft af gedraaid.  Ik veronderstelde ook dat ze zich aan het gereedmaken was voor een chic uitje, en dat ze bij dat toilet even door hem was onderbroken. Heel naïef natuurlijk, want vrouwen doen voor zover ik ze ken niet eerst hun schoenen aan en de oorbellen in alvorens ze in hun ondergoed stappen, laat staan dat ze dan ook al een bontmuts op hebben.

Nee, dat zijn camera en hij erbij mochten zijn toen zij zich uit– in plaats van aankleedde, is veel voor de hand liggender. De striempjes die de bh op haar huid hebben achtergelaten, zijn per slot van rekening nog zichtbaar. In die omgekeerde volgorde is het al meteen een stuk logischer dat ze haar hakjes, sieraden en een mink draagt. Ze is lang niet zo schroomvallig als het lijkt, en ze staat daar ook niet voor zo maar een tussendoortje, een snapshot. Ze heeft de regie in handen en is hem aan het verleiden.