De junglefoto

Mannen die zich in vroeger tijden in huis, tuin, bed, bad, strand & keuken door hun vrouw bloot lieten fotograferen, deden dat negen van de tien keer door allemaal dezelfde pose aan te nemen. Die van de krachtpatser/atleet/krijger. Maar af en toe ook kreeg mevrouw die laatste rol toebedeeld en poseerde ze voor zijn camera zèlf als Tarzan, of zoals hierboven op de foto: als woeste inboorlinge.

Het is de amateurvariant op wat met name door de iconische pin-up Betty Page in de jaren vijftig en zestig tot een bescheiden subgenre in de erotische fotografie werd opgetild. Betty spoelde daarin regelmatig in een pantervel aan op onbewoonde eilanden. Of ze leefde in de jungle met luipaarden en andere wilde dieren. En op haar allergevaarlijkst keerde ze zich op zulke foto’s ook nog naar de blootfotograaf toe met door haarzelf uitgestoken klauwen.

Cheesecake

Dat was wat in die tijd, hoor. In de VS was het pas rond WOII (en zeer tegen de zin van Hollywood) dat vrouwen zich in bikini of badpak op foto’s gingen vertonen, en dan aanvankelijk alleen nog in een glamoureuze, epaterende, altijd bevallige stijl die ‘cheesecake’ (‘beefcake’ bij mannen) wordt genoemd. De privéfotootjes die vrouwen van zichzelf meegaven aan hun Amerikaanse mannen wanneer ze oorlog (WO2, Korea) introkken, waren die van ‘cheesecakes’. Ik kom er in een andere verband hier nog wel eens op terug.

Blootfotografen die, geïnspireerd door Betty, thuis of in een aanpalend bos inboorlingenportretten van hun geliefde gingen schieten, maakten daarvoor soms ongegeneerd gebruik van bijvoorbeeld pluchen luipaarden of leeuwen. Een godswonder dat de betrokken echtgenote of verloofde er haar gezicht bij in de plooi wist te houden. Het lumineuze idee dat zij voor zo’n plaatje ook met een oorbel in haar neus kon worden uitgerust, heb ik op oude blootfoto’s nog niet eerder teruggezien. Woeste blote vrouwen met bijlen, messen en andere wapens daarentegen, kom je op veilingen net iets vaker tegen.

Meestal hielden ‘junglefotografen’ het, al dan niet vrijwillig, op een sexy foto van haar in een rieten rokje. Oók een imponerende en opwindende manier om de oerkrachten van vrouwen te verbeelden natuurlijk. Er zal vroeger wat afgelachen zijn bij het maken van zulke foto’s. In ieder geval door vrouwen tenminste.