De groene blootfoto

Bloemen en planten hebben in de geschiedenis van de blootfotografie hun nut nogal eens bewezen.  In de huiskamers van onze voorouders is heel wat afgesleept en geschoven met vazen en potten. De nadrukkelijke aanwezigheid daarvan op blootfoto’s schrijf ik vrijwel exclusief toe aan de vrouwen die voor al die portretjes poseerden.

Wie zichzelf niet als ondubbelzinnig lustobject van een echtgenoot wenste te laten vereeuwigen, eiste bloemen of planten op de ‘set’. Was het niet omwille van het verzachtende effect dat een fleurig boeket, een corsage of een kamerplant op een blootfoto kon sorteren, dan wel omdat al die extra weelderigheid prima van pas kwam als camouflagemateriaal.

Slechts in een enkel geval denk je aan de tussenkomst van een man bij het zien van een ‘groene’ blootfoto. Neem dat beeld van de amateur pin-up naast die fallische palm op die hoge bijzettafel. Die zwartwit foto van de vrouw met haar hand op dat rotan hangplantenrekje. Of die van de vrouw die een schuin achter haar geplaatste vaas vasthoudt en tegelijkertijd om haar as naar de camera is toe gedraaid. Grote bloemenfotografen zijn er aan hun mannen niet verloren gegaan.

Vrouwen konden zelf ook aardig bruusk zijn in de aankleding van blootfoto’s met bloemen of planten. Maar ze hadden er goede redenen voor. Hoe volumineuzer de plant of de gevulde bloemenvaas die ze door hun man lieten aanrukken, hoe meer van hun blote lijf uit het zicht bleef, terwijl manlief ook weer niet helemáál hoefde te worden teleurgesteld bij het uitoefenen van zijn hobby.

Dat zulke compromissen nochtans niet zonder slag of stoot werden bereikt, toont de foto van de weerspannige vrouw met de vetplant tussen haar benen helemaal boven aan dit stukje wel aan. Ze lijkt nog niet helemaal bekomen van het gezeik dat aan de opname vooraf is gegaan. Op haar beurt is de Aziatische dame op het Perzisch tapijtje (foto hieronder) dat stadium al ver gepasseerd. De eenzijdige berusting die haar stempel zo vaak drukt op de blootfotografie in huis, tuin, bed, bad, strand & keuken heeft hier haar werk al gedaan. Nog 1/125e sec. en dan is het ook voor haar weer voorbij.

Het was niet altijd gedoe dat een man op zijn nek haalde wanneer hij met vetplanten, sanseveria’s, chrysanten of stijve palmen aan de slag moest. Er waren ook echtgenotes die wat bijzonders konden met een twijgje of kelkje van het een of ander.  Van die prachtige bloot-met-bloemenfoto’s heb ik er gelukkig ook een paar weten te bemachtigen. Kijk, hier zijn ze…