Blikken zijn het moeilijkst

De blootfotograaf heeft zich voor het maken van deze opname enigszins voorbereid. Als de sprei in panterprint en het kussen met tijgermotief al niet speciaal voor de gelegenheid op het bed zijn gelegd, dan kun je het wel aan de gekozen achtergrond zien. Er is een groot stuk dik papier tegen de muur geplakt – en bepaald niet te secuur, zoals de deuken en vouwen wel aantonen.

Terwijl hij nog aan het aanklooien was met dat decor, zal zij de moed al wel hebben opgegeven. De houding die ze op de foto aanneemt, zegt tenminste veel. Zo lig je erbij als je het je allemaal maar laat overkomen. Te chagrijnig, te moedeloos of te verpletterd om er nog over te beginnen. Tel er die uitdrukking op haar gezicht bij op en een beetje blootfotograaf moet beseffen dat hij aan een gedoemde exercitie is begonnen.

Je hebt heel verschillende blikken die vrouwen op blootfoto’s trekken. Vrolijke blikken, moeilijke of zelfs weerspannige, verveelde blikken, erotische, mysterieuze en blikken die iets willen uitdrukken zonder dat dat overtuigend uitpakt. Een portret van een blote vriendin of echtgenote met, zogezegd, de verkeerde kop erop is in het genre de dood in de pot.

Sommige van die portretten lijken mislukt omdat de vrouw in kwestie in een fractie van een seconde per ongeluk een beetje vuil, bedroefd of volstrekt afwezig kijkt. In andere wijst zo’n blik op de niet mis te verstane boodschap die zij haar blootfotograaf op het allerlaatstnog even wil meegeven: Ik doe dit zwaar tegen mijn zin, en hierbij heb je het bewijs ervan.

Deze website en de verzameling die eraan vast hangt heet Doe het dan voor mij. Ik bedacht die naam omdat ik me in eerste instantie wilde richten op juist die portretten en kiekjes waarbij er aan twee kanten van de camera, zichtbaar en navoelbaar, sprake is geweest van (creatief) gehannes, onderling gesoebat en andersoortig gedoe (Ik schreef er hier ook al eens eerder over). Maar gaandeweg sprong mijn hart ook open voor het veelvoud aan blootfoto’s die het tegenovergestelde communiceren. De vanzelfsprekendheid, de lol, het non-conformisme, de creativiteit en vaak ook de wederzijdse ernst om er iets héél moois en/of spannends van te maken.

Maar goed, dit zijn dus een paar proeven van blootsessies waarbij de sfeer er om uiteenlopende redenen niet in zat. Van mislukte knipoogjes (lastig te fotograferen!) en uiteindelijk toch niet zo heel zwoele oogopslagen tot nonverbale woede-uitbarstingen van haar, en alles wat daartussenin zit.

Mislukte knipoog

2 antwoorden op “Blikken zijn het moeilijkst”

  1. De serie wordt met iedere nieuwe foto interessanter, , ook de commentaren zijn zeer to the point, geniet er zeer van!

  2. Dank je, Olga! Als je als fotografe én vrouw insights hebt die mijn stukjes zouden kunnen bijsturen, houd ik me aanbevolen hè!

Reacties zijn gesloten.