Beetje in de spiegel mogen meekijken

Als een verloofde of echtgenote zich niet zo gemakkelijk voor een foto uit de kleren liet praten, was dit een regelmatig beproefde tactiek: doe haar een sexy nachthemd of sjieke lingerie cadeau en vat dan meteen de koe ook bij de horens. Of ze er niet meteen even in zou willen poseren…?

Ik heb intussen al een bescheiden waaiertje aan portretten die, direct na het uitpakken van zo’n geschenk, bij de kerstboom werden gemaakt. Maar ook buiten de christelijke feestdagen om konden mannen op deze manier nog wel eens ‘de slingers ophangen’.

Een soortgelijk moment diende zich voor hen bijvoorbeeld ook aan wanneer er een deftig avondje-uit op stapel stond en zij druk was om zich voor die gelegenheid mooi te maken. Scènes van vrouwen die, liefst pas halverwege, druk zijn met het maken van hun toilet zijn door de jaren heen een geliefd thema van huis-, tuin- en keukenfotografen.  Naar de op gepaste afstand vastgelegde bewondering in zo’n portret kan ik langer kijken dan naar een rechttoe-rechtaan blootfoto.

Maar alle mannen die hun geliefde ooit op een dergelijke wijze vereeuwigden, waren natuurlijk niet alléén maar romantici. Ze wisten ongetwijfeld ook verdomd goed dat een vrouw die voor de spiegel staat of zit op dat ogenblik met niets anders bezig is dan met hoe ze eruitziet. Ze heeft zich bij het opbrengen van haar make-up en het borstelen van haar haar volledig van de buitenwereld afgesloten. En dús zal ze het niet onmiddellijk in de gaten hebben dat hij ondertussen zijn camera heeft gehaald en de badkamer of haar boudoir is binnengeslopen om optimaal van de omstandigheden te kunnen profiteren.

Soms komt daar voor de blootfotograaf dan alsnog gesodemieter van.  Soms ook laat ze de indringer in dat intieme ritueel toe, mag er een beetje in de spiegel worden meegekeken, en kan er zelfs sprake van een erotisch plagerijtje omdat de avond zo leuk belooft te worden. Het is in de blootfotografie als in de rest van het leven:  je kan lezen wat je wil over het mysterie van de vrouw, maar je wéét het niet.